دسته‌بندی نشده

انواع هندپیس دندانپزشکی 

هندپیس دندانپزشکی
Rate this post

هندپیس قسمتی اساسی از شغل دندانپزشکی است. در واقع هندپیس دندانپزشکی ابزاری برای ترمیم های جزئی و پیشرفته به حساب می آیند. در این مقاله به معرفی انواع هندپیس دندانپزشکی می پردازیم. شما می توانید برای دریافت اطلاعات کاملی از هندپیس دندانپزشکی تا انتهای مطلب همراه فراز مهر باشید.

هندپیس دندانپزشکی

هندپیس ها در طول زمان شکل بسیار پیشرفته و ظریفی به خود گرفته اند. این ابزار ها برای ترمیم ریشه ی دندان عملکردی بسیار ساده دارند و بدون استفاده از آنها عملا دندانپزشکی ممکن نیست.

هندپیس دندانپزشکی

بیشتر بخوانید : برای اطلاع از بهترین یونیت دندانپزشکی کلیک کنید.

هندپیس های قدیمی، نیاز به فشار دادن زیادی داشتند اما امروزه با گسترش هندپیس های برقی، تمامی اقدامات به سرعت و راحتی انجام می گیرد. هندپیس ها عمدتا برای تراشیدن و بریدن لایه ای ظریف از پوست کنار ریشه استفاده می شوند. درواقع بدون استفاده از آنها امکان از بین بردن بافت پوسیده ی دندان وجود ندارد. با استفاده از این ابزار ها اقدامات زیر انجام می شود:

  • درمان ریشه ی دندان یا روت کانال
  • جراحی ها ی دهان و دندان
  • ارتودنسی
  • جراحی های ترمیمی

به طور کلی می توان هندپیس ها را با دریل مشابه تصور کرد با این تفاوت که هندپیس با رعایت اصول ارگونومیک مخصوص درمان دندان و بالاترین استاندارد های بهداشتی و همچنین بسیار ظریف ساخته شده است.

برای استفاده از این ابزار ها حین درمان، دکتر ها باید حتما از پلاستیک های مخصوص و بهداشتی استفاده نمایند تا هیچ گونه خون و بزاقی بر روی ابزار ها باقی نماند.

آشنایی با انواع هندپیس دندانپزشکی

انواع هندپیس دندانپزشکی در اتوکلاو یونیت دندانپزشکی به شرح زیر می باشد:

انواع هندپیس دندانپزشکی

1-نوع سرعت بالا یا high speed: به هندپیس سرعت بالا، توربین نیز گفته می شود. در استفاده از این ابزار ها دست پزشکان باز است چون اصلا نیازی ندارند که فشار زیادی به ابزار وارد کنند و با کوچک ترین اشاره، ابزار سرعت بالا می تواند بخش پوسیده را جدا کند.

کار با این ابزار نیاز به دقت خیلی بالایی دارد چرا که با کوچک ترین بی دقتی ممکن است به قسمت های اطراف بافت مد نظر آسیب برسد.از هندپیس دندانپزشکی سرعت بالا بیشتر برای آماده کردن دندان جهت پر کردن ثانویه استفاده می شود و کلیه بافت های خراب توسط همین ابزار تخلیه می شود.

سرعت این دستگاه بین 250.000 تا 400.000 دور در دقیقه می باشد. خود ابزار سرعت بالا با توجه به جنس ساخت، چراغ های تعبیه شده، موتور، نوع اتصال و … انواع هندپیس دندانپزشکی با سرعت بالا را شامل می شود.

2-نوع سرعت پایین یا low speed: این ابزار درواقع از موتوری دستی ساخته شده که باعث چرخش سر ابزار می باشد. سرعت آن 50.000 دور در دقیقه است. از این ابزار بیشتر در روت کانال استفاده می شود. کاربرد اصلی آنها برای صیقل دادن نهایی (اصطلاحا پالیشینگ) می باشد. این نوع ابزار نیز با توجه به برند سازنده ی آن و شکل های اسهتاری متنوع، انواعی دارند.

3-نوع الکتریکی: دور موتور و گشتاور در این نوع هندپیس آنقدر بالا است که می تواند در تمامی زوایای فک و دندان ها بچرخد و برای ظریف کاری ها بسیار ابزار حیاتی است. با این ابزار می شود سخت ترین عمل های داندانپزشکی را با موفقیت انجام داد. این دستگاه ها در انواع طرح در حال عرضه به بازار هستند.

4-نوع جراحی: ابزار های جراحی با سیستم هوای فشرده عملیات را انجام می دهند و مختص عملیات سخت جراحی هستند. این ابزار دارای سری دندانه ای شکلی است که نمی گذارد هوا داخل حفره ی دندان پمپاژ شده و مشکلی در حین جراحی به وجود آورد.

5-نوع اندودنتیک: بیشتر برای فرم دهی به کانال ریشه ی دندان کاربرد دارند. به دلیل انعطاف در تکان دادن فایل های اندودنتیک بدون چسبیدن یا شکستن کانال، از این ابزار برای پاکسازی فایل نیز استفاده می شود.

6-نوع ایمپلنت: این ابزار بیشتر برای جراحی حفره دهان کاربرد دارد. در اسهت این محصول از فولاد ضد زنگ بهره گیری شده است.

بیشتر بخوانید : برای کسب اطلاعات از یونیت دندانپزشکی دست دوم کلیک کنید.

انواع ابزارهای چرخنده در دندانپزشکی

انواع ابزارهای چرخنده در دندانپزشکی

وسایل و ابزار چرخنده در شغل دندانپزشکی، شامل هندپیس ها و متعلقات آنها می شود. به طور مثال، دسک ها، سر قلمی های پالیشینگ، فرز های تراش و پرداخت و غیره) این ابزار ها در 2 دسته ی عمده ی سرعت بالا و سرعت پایین جای می گیرند:

هندپیس دندانپزشکی سرعت پایین با عنوان هندپیس مستقیم نیز شناخته می شود چون ساختار آن کاملا صاف است. برای استفاده ی این ابزار از انواع اتصال دهنده مستقیم یا زاویه (آنگل) دار استفاده می کنند.مدل های زاویه دار به 2 دسته ی عمده ی latch type و friction grip تقسیم بندی می شوند.

  • هندپیس latch-type: آنگل فرز در مکان مد نظر گذاشته می شود سپس با پایین کشیدن زائده ی سر آنگل، در همان مکان جا می افتد.
  • هندپیس friction-grip: بخش پایانی فرز در گیره ای موجود در سر آنگل گیر داده می شود. بیشتر برای انواع پالیشینگ توسط برس پالیش مناسب است.

برای اتصال بدنه و موتور هندپیس ها 2 روش متفاوت وجود دارد:

1-نوع اتصال 2 سوراخه: در این نوع اتصال، یک سوراخ برای هوا و یکی برای آب است. چون راهی برای خروج هوا وجود ندارد، صدای تولید در ابزار هایی با این نوع اتصال بسیار بلند است.

2-نوع اتصال 4 سوراخه: در این نوع اتصال علاوه بر سوراخ های نوع 2 سوراخه، 2 سوراخ اضافی برای ورود و خروج هوا تعبیه شده است.

در مجموع فدرت موتور نوع الکترویکی از نوع هوایی بیشت است و صدای کمتری نیز تولید می کند. نوع مدرن این هندپیس دندانپزشکی صدای و نویز بسیار کمتری تولید می نمایند.

ارگونومی هنپیس ها باید در جهت سهولت در دست گرفتن و کار راحت با ابزار باشد. اندازه ی هد نیز بسیار مهم است. هد کوچک دید بهتری به پزشک می دهد. این نوع هد برای جراحی در بخش های انتهایی دهان مناسب است.

سوالات متداول

1-کاربرد هندپیس دندانپزشکی چیست؟

هندپیس ها عمدتا برای تراشیدن و بریدن لایه ای ظریف از پوست کنار ریشه استفاده می شوند. درواقع بدون استفاده از آنها امکان از بین بردن بافت پوسیده ی دندان وجود ندارد.

2- انواع هندپیس دندانپزشکی کدام است؟

هندپیس دندانپزشکی در انواع مدل های نوع سرعت بالا یا high speed- نوع سرعت پایین یا low speed- نوع الکتریکی- .نوع جراحی- نوع اندودنتیک- نوع ایمپلنت به بازار عرضه می شود.

3-هندپیس سرعت بالا برای چه کاری مناسب است؟

از هندپیس سرعت بالا بیشتر برای آماده کردن دندان جهت پر کردن ثانویه استفاده می شود و کلیه بافت های خراب توسط همین ابزار تخلیه می شود. سرعت این دستگاه بین 250.000 تا 400.000 دور در دقیقه می باشد.

4- هندپیس سرعت پایین برای چه کاری مناسب است؟

این ابزار درواقع از موتوری دستی ساخته شده که باعث چرخش سر ابزار می باشد. سرعت آن 50.000 دور در دقیقه است. از این ابزار بیشتر در روت کانال استفاده می شود. کاربرد اصلی آنها برای صیقل دادن نهایی (اصطلاحا پالیشینگ) می باشد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *