اخبار و مقالات

ساکشن دندانپزشکی چیست؟

ساکشن یونیت دندانپزشکی
Rate this post

ساکشن دندانپزشکی چیست؟ برای یافتن پاسخ این سوالات پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید چر که در این مقاله قصد داریم به بررسی کاربرد و همچنین معرفی انواع ساکشن دندانپزشکی می پردازیم.

ساکشن دندانپزشکی یک دستگاه مکنده است که برای جمع آوری و تخلیه بزاق، خون، مایعات و مواد اضافی از دهان بیمار در حین درمان دندان پزشکی استفاده می شود.

ساکشن دندانپزشکی چیست؟

در زمان ترمیم دندان، دستگاهی که شبیه یک سوهان برقی دندان را تخلیه می کند، به دلیل اصطکاک بالا داغ می شود. برای خنک کردن این دستگاه آب مرتب از دور دستگاه چرخش می کند.

در این حالت پساب زیادی که از دستگاه در دهان بیمار جمع و بزاقی که به دلیل وجود اشیا خارجی در دهان، بیشتر از حالت عادی تولید می شود و این اتفاق سبب می شود دید پزشک مختل گردد و کار پزشک سخت شود.

ساکشن دندانپزشکی

برای حل این مشکل از ساکشن دندانپزشکی که قسمتی از یونیت دندان پزشکی است، استفاده می شود. بنابراین می توان گفت این دستگاه، ابزار بسیار مهم برای دندان پزشکان است.

عملکرد این دستگاه به صورت ایجاد یک جریان هوا قوی در دهان بیمار است که مواد زائد شامل آب، لعاب، خون و سایر مواد صلب و مایع را جمع آوری و از دهان بیمار دفع می کند.

این جریان هوا توسط موتوری در دستگاه تولید می شود و از طریق لوله ها و نازل های مختلف به دستگاه ساکشن وارد می شود. این وسیله ی لوله مانند در هنگام کار پزشک در دهان بیمار قرار می گیرد .

این لوله ها بزاق و پساب های دستگاه را از داخل دهان مکیده و تخلیه کند. این وسیله علاوه بر این که فضا را برای کار کردن پزشک روی دندان مطلوب تر میکند، راه تنفسی بیمار را نیز حفظ می کند.

علاوه بر موارد گفته شده دقت داشته باشید که هنگام ترمیم دندان اگر آب و بزاق به مقدار بیش از حد در محل ترمیم باشد عمل ترمیم و اتصال مواد ترمیم کننده به دندان به درستی انجام نخواهد شد. فلذا استفاده از ساکشن دندان پزشکی امری ضروری است.

ساکشن دندان پزشکی

نحوه عملکرد ساکشن دندانپزشکی

بعد از روشن کردن دستگاه و با شروع کار موتور یک فشار منفی ایجاد می شود که مکش ایجاد می کند. این مکش آب و مایعات را از داخل دهان جمع آوری می کند. روی دستگاه ساکشن دکمه هایی جود دارد که به کمک آن ها می توان مکش دستگاه را تنظیم کرد.

بعد از تخلیه مایعات از داخل دهان، این مواد باید دفع شوند. برای این منظور مواد جامد و آمالگام به طریقی از مایعات جداسازی می شوند و مایعات در فاضلاب دفن می شوند.

چرا استفاده از ساکشن در دندان پزشکی ها ضروری است؟

  • طعم داروی بی حسی و زیاد ماندن آن در دهان احساس تهوع ایجاد می کند اما وقتی از ساکشن استفاده شود باقی دارو از دهان خارج می شود.
  • بزاق دهان به دلیل وجود اشیا خارجی نظیر آینه و سایر دستگاه ها افزایش می یابد و در صورتی که از ساکشن دندان پزشکی استفاده نشود، دید پزشک مختل می شود.
  • در صورت تجمع بیش از حد بزاق در دهان ممکن است، آمالگام(مواد ترمیم کننده دندان) به خوبی به دندان نچسبد اما ساکشن این مشکل را حل می کند.
  • ساکشن با تخلیه بزاق و پساب های دستگاه ترمیم کننده از دهان راه هوایی بیمار را حفظ می کند و از خفگی جلوگیری می شود.
  • هنگامی که پزشک دندان بیمار را ترمیم می کند، خرده های دندان تراش خورده و آمالگام به کمک ساکشن دندانپزشکی جمع آوری می شود.
  • به تهویه مناسب کمک می کند و ضمن افزایش بهداشت از خطر عفونت و آلودگی پزشک و بیمار جلوگیری می کند.
  • کاهش خطر خفگی با آئروسل (نوعی کلوئید گازی غلیظ) را به همراه دارد.

بیشتر بخوانید : برای مشاهده انواع قطعات یونیت دندان پزشکی کلیک کنید.

انواع ساکشن دندانپزشکی

انواع ساکشن دندانپزشکی

  • ساکشن آبی

این نوع ساکشن که معروف ترین نوع ساکشن است. این مدل ساکشن از ابتدا تا انتهای کار داخل دهان بیمار قرار داده می شود و مسئول مکش و تخلیه کامل بزاق و پساب های موجود در دهان بیمار است.

نرخ (آهنگ) مکش: 10 لیتر بر دقیقه

  • ساکشن هوایی

این نوع ساکشن برای مکش تمام خرده های حاصل از تراش دندان، مایعات و پساب ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ اما دائم در داخل دهان بیمار قرار داده نمی شود. این دستگاه توسط پزشک یا دستیار پزشک در نزدیکی محل ترمیم نگه داشته می شود و عمل مکش را انجام می دهد.

نرخ (آهنگ) مکش: 40 لیتر بر دقیقه

  • ساکشن برقی (جراحی)

این نوع ساکشن که بسیار قوی تر از دو مدل قبلی است عموما در بیمارستان ها و برای جراحی های سرپایی مورد استفاده قرار می گیرد.

این دستگاه با ایجاد یک خلأ، خون، بزاق و تمام مواد تولید شده در دهان را تخلیه می کند. در این نوع ساکشن برای بالا بردن نرخ ساکشن فیلتر آمالگام برداشته شده است. فلذا تمامی مواد جمع آوری شده از دهان مستقیم از طریق فاضلاب دفع می شوند.

آیا ساکشن دندانپزشکی یکبار مصرف است؟

ساکشن دندانپزشکی یک دستگاه مکنده است که برای جمع آوری و تخلیه بزاق، خون، مایعات و مواد اضافی از دهان بیمار در حین درمان دندانپزشکی استفاده می شود.

این دستگاه دارای سر ساکشن های مختلفی است که بر روی میله ساکشن قرار می گیرند و عمل مکش را انجام می دهند. به طور کلی، سر ساکشن های دندانپزشکی می توانند یکبار مصرف یا چند بار مصرف باشند.

سر ساکشن های یکبار مصرف بعد از هر بیمار دور انداخته می شوند و دارای بهداشت بالایی هستند. اما سر ساکشن های چند بار مصرف باید پس از هر بیمار شسته و استریل شوند تا از انتقال عفونت جلوگیری شود.

آیا ساکشن دندانپزشکی یکبار مصرف است؟

سر ساکشن های یکبار مصرف معمولا از جنس پلاستیک هستند و در انواع مختلفی مانند سوپاپ دار، بدون سوپاپ، مستقیم و دارای انحنا وجود دارند.

برخی از سر ساکشن های یکبار مصرف هم دارای طرح های جذاب و رنگین مانند حیوانات و گل ها هستند که مخصوص کودکان طراحی شده اند.

سر ساکشن های چند بار مصرف معمولا از جنس فلز هستند و دارای طرح های ساده و یکنواخت هستند. این سر ساکشن ها باید با رعایت دقیق قوانین بهداشتی و استریلیزاسیون تمیز و آماده مجدد شوند.

اصول استفاده از ساکشن دندانپزشکی

برای استفاده صحیح و ایمن از ساکشن دندانپزشکی، باید اصول زیر را رعایت کنید:

  • برای جلوگیری از اضطراب بیمار، قبل از استفاده از دستگاه در مورد آن با بیمار صحبت کنید و او را آرام کنید.
  • دهانه ساکشن باید به گونه ای باشد که از مکش بافت دهان و زبان جلوگیری شود. اگر بافت دهان مکش شود، ممکن است باعث درد، خونریزی و آسیب بافت شود.
  • نحوه قرارگیری ساکشن باید به گونه ای باشد که دید آینه و دندانپزشک را مسدود نکند. اگر دید دندانپزشک محدود شود، ممکن است باعث خطا و ناکار آمدی در درمان شود.
  • توجه کنید که وسط گلوی بیمار را مکش نکنید، این امر می تواند موجب خفگی و تهوع شود. ساکشن را در نزدیکی محل ترمیم یا جراحی قرار دهید و از مکش مواد اضافی اطمینان حاصل کنید.
  • پس از اتمام درمان، ساکشن را به آرامی از دهان بیمار خارج کنید و آن را تمیز و استریل کنید. اگر ساکشن یکبار مصرف است، آن را دور بیندازید. اگر ساکشن چند بار مصرف است، آن را با رعایت قوانین بهداشتی و استریلیزاسیون شسته و آماده مجدد شوید.

نکات قبل از خرید ساکشن دندانپزشکی

  • قدرت مکش دستگاه بالا باشد.
  • گنجایش و حجم مخزن جمع آوری مایعات مناسب باشد.
  • کیفیت و توان موتور بالا باشد.
  • بدنه دستگاه و سایر اجزا به سادگی قابلیت استریل کردن داشته باشد.
  • صدا و لرزش دستگاه برای راحتی بیشتر بیمار تا حد امکان کم باشد.
  • هزینه نگهداری و تعمیر دستگاه پایین باشد.
  • دستگاه تأییدیه های لازم را از(FDA) سازمان غذا و دارو امریکا و CE داشته باشد.
  • لوله دستگاه در مقابل جرقه و گرفتگی مقاوم باشد.

اگر قصد خرید دستگاه آسپیراتور یا ساکشن دندانپزشکی را دارید، علاوه بر توجه به نیاز و محلی که می خواهید از آن استفاده کنید، پیشنهاد می کنیم به نکات قبل از خرید ساکشن دندان پزشکی که در بالا آورده شده است، دقت کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *